Més de cent bibliotecaris de tota Mallorca s’han reunit avui amb tècnics de la Secció de Biblioteques del Consell de Mallorca i amb el director insular de Cultura, Maties Garcias per tal d’analitzar present i futur de la Xarxa.
Les inversions del Departament de Cultura i Patrimoni del Consell en la Xarxa de Biblioteques durant l’any 2008, el desenvolupament de la Llei de biblioteques i la posada en marxa d’una extranet i una web pública han centrat la primera part de la reunió. També s’ha parlat de les activitats de foment de lectura i formació i de la xarxa d’activitats culturals que ofereix el Consell als pobles. Altres temes com el Club de cinema, la participació de bibliotecaris mallorquins a diversos congressos, els trasllats i les ampliacions de les biblioteques de l’illa o el rol de les biblioteques en l’educació digital han completat, juntament amb altres qüestions, la jornada.
La inversió total de la Direcció Insular de Cultura en la xarxa de Biblioteques de Mallorca ascendeix enguany a 627.528 euros, que es divideixen en diferents partides. En el capítol de convocatòries de subvencions per equipaments a biblioteques, arxius i museus, la inversió total és de 243.069 euros. En quant a la inversió del Consell en el conveni amb el CABIB (Sistema informàtic que empren les biblioteques), la xifra total es 20.852 euros ; 39.000 euros més es destinen al Conveni amb el Consorci d’Informàtica Local, encarregat del manteniment de la xarxa informàtica, i 6.000 euros en la instal·lació de sistema wifi a algunes biblioteques de la Xarxa.
En activitats culturals ofertades a biblioteques en 2008, el Consell ha invertit 50.000 euros, i 285.000, s’han destinat a l’adquisició de fons bibliogràfics. Un total de 63.000 euros es destinen a la compra de publicacions periòdiques com ara diaris i revistes; 4.500 al finançament de cursos de formació i 3.284 a material tècnic (codis de barres), entre altres despeses.
En el Mapa de lectura, que és una de les exigències que determina la Llei de biblioteques 19/2006, de 23 de novembre, la Direcció Insular de Cultura hi ha invertit 17.000 euros. Aquest mapa de lectura de Mallorca es realitza per tal de conèixer a fons l’estat de la qüestió en quant a les biblioteques de l’illa. Per aquesta raó la primera passa és la recollida de dades a un total de 103 biblioteques de l’illa (xarxa de Mallorca, Xarxa de Palma i 5 biblioteques públiques no incloses a la xarxa per raons diverses). Un cop s’hagin recopilat les dades, s’elaboraran els informes necessaris, es compararan amb els estàndards i un cop s’hagi redactat el mapa de lectura pública, es durà a aprovació al Ple del Consell de Mallorca.
Pel que fa la llei, els tècnics han explicat que el passat mes de juny el Ple del Consell de Mallorca aprovà la creació de la Comissió Tècnica Insular de Biblioteques, un òrgan consultiu que presideix Joana Lluïsa Mascaró i està conformat per representants del Consell(3), el Govern (1), l’Ajuntament de Palma(1), els municipis de Mallorca (2), la UIB(1) i les associacions professionals(1). Aquest òrgan ha de desenvolupar el sistema insular de biblioteques i emetre dictamen sobre reconeixement de biblioteques, revocació de la condició de biblioteca i també dictaminar normes i reglaments que han de regir el sistema insular.
De cara el futur, i tal com marca la llei es preveu la creació d’un registre insular de biblioteques públiques i la elaboració del seu reglament. A més a més, cal adequar el reglament del centre Coordinador de biblioteques al que estableix la llei respecte als serveis de suport a la lectura i establir un marc nou d’actuació per aquest centre. Una altra de les prioritat és posar en marxa una extranet a mode d’oficina virtual que serveixi com una eina útil de comunicació entre els bibliotecaris.