Dins els actes de la Setmana del Paisatge s’ha celebrat un seminari al Monestir de la Real entorn al Conveni Europeu del Paisatge i la Declaració de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat.
El monestir de la Real ha acollit les conferències sobre el Conveni Europeu del Paisatge i la declaració de la Serra de Tramuntana com a Patrimoni de la Humanitat.
Ha estat la consellera de Territori, M.Lluïsa Dubon qui ha fet la introducció a les dues conferències ofertes per el director de la Xarxa Europea per a l’aplicació del Conveni Europeu del Paisage, Ricardo Priore , i per l’historiador , membre de l’ICOMOS i coordinador per a Espanya de projectes educatius de la UNESCO, Àngel Morillas, sobre el Paisatge cultural dins el Patrimoni Mundial de la UNESCO. La Serra de tramuntana, Patrimoni de la Humanitat.
Ricardo Priore ha parlat del Conveni Europeu del Paisatge, al qual el Consell de Mallorca està adherit des del mes de febrer. Aquest conveni, ha apuntat Priore, és un tractat internacional que té com a eix central el paisatge, tant pel que fa referència als espais rellevants com als espais quotidians, els amenaçats i que és necessari recuperar.
En aquest sentit, el Conveni Europeu del Paisatge posa especial èmfasi en els espais que tenen un valor per a l'entorn de les persones. Precisament, per dur a terme diferents projectes de recuperació d'espais degradats que necessiten una actuació per a ser recuperats i protegir-los, hi ha la Xarxa Europea d'Ens Locals i Regionals per a l'Aplicació del Conveni Europeu de Paisatge, el qual es reuneix demà divendres a Palma, el consell directiu, per valorar diferents projectes.
Per altra banda, l'historiador i coordinador per a Espanya de projectes educatius de la UNESCO, Àngel Morillas, ha parlat de la serra de Tramuntana,i la possibilitat de ser declarada patrimoni de la humanitat. Morillas ha avançat que la declaració de la Serra com a patrimoni mundial es basa en dos aspectes, un espai excepcional i la gestió de la zona, dos elements fonamentals que valora la UNESCO, en aquest cas, a la categoria de paisatge cultural.
La declaració de Patrimoni Mundial per a la serra de Tramuntana no suposaria , ha dit Morillas, cap deteriorament del territori ni tampoc cap transformació, si no que la seva preservació estaria garantida per una institució internacional.
Morillas ha explicat que la declaració de patrimoni de la humanitat suposa, per una part, que allò és intocable, que hi haurà un turisme de qualitat i que s’incentivarà el senderisme i es crearan centres de interpretació. Un altre aspecte que va apuntar Morillas en la seva intervenció és la importància d’involucrar-hi el món educatiu, per això una de les feines que s’ha d’impulsar és promoure diferents activitats entre els al·lots